събота, юли 13, 2024
публикации

Протестите на инж. Васил Николов

Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система на инж. Васил Николов

Този път ще си позволим да пишем като родители срещу това някой да създава хаос в системата на образованието, която и без това се задъхва в очакване на адекватни реформи. Използвайки закони като Закона за достъп до информация и Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт, опозоционни активисти бързат да създават по всякакъв повод комитети, задължително национални, неправителствени организации и какви ли не още групи за натиск, които чрез протести, подписки и други инициативи да внасят допълнителен деструктивен хаос и създават информационен шум, който от сутрин до вечер да ни залива от телевизиите.
За гореспоменатата организация ние вече сме правили публикация, представяйки нейните искания в 14 точки, отправени към Народното събрание.

Тук може да прочетете становището на ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ КЪМ КОМИСИЯ ПО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО С НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ЖАЛБИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ.

С въпроси, свързани с адаптацията на децата при първи прием в детски ясли, градини и училища, мандатността на директорите в учебните заведения и контрола върху използването на телевизия и интернет се опитаха да по(д)ведат хиляди родители.
От името на всички родители ангажират медиите, упражняват методичен тормоз по всякакъв начин на директорите на детските градини в страната, чрез постоянно изискване на някаква информация. Дори най-малкото разминаване или неточност във върнат от тях документ се използва като повод за поредни протести и изявления по медиите.
От списъка с точки, малко са тези, които биха могли да бъдат осъществени и от които наистина има нужда. За да може да се изостри проблема с недостига на места в детски градини се стига до там, да се анализират списъци от деца, приети с някакви хронични заболявания, с което да се занимават всички възможни институции и всички ръководства на детски градини, да се противопоставят едни деца на други, едни родители на други, отправяйки се обвинения, квалификации и заплахи за искане на оставки в търсене на постоянен скандал. Това се случва, защото тези хора нямат желание, а според нас са лишени от каквато и да е компетентност, свързана със системата на образованието. Същите не могат да вникнат или не искат в същността на проблемите, които са толкова прозрачни и ясни.
Защо имаше и има случаи на насилие в детски градини и ясли?
Защото липсва квалифициран персонал в системата. Когато се назначават хора без необходимата квалификация е повече от нормално да има случаи, в които децата ни да страдат. Какво би могло да бъде адекватното решение за това? Ами вместо да се иска поставяне на камери като в Биг Брадър навсякъде, дори и в тоалетните, които да следят как си върши работата персоналът и какво правят нашите деца, могат да се създадат насърчителни програми за млади специалисти и студенти. Защото това е работа, която би могла да бъде вършена от хора, които са с кауза и сърце. Необходимо е младите специалисти да бъдат привличани и условията на труд да бъдат подобрявани.
Недостиг на броя на местата в детските градини – едва ли проблема може да се реши с намаляване на броя на децата в групите поне на този етап. Още едно малоумие, което задълбочава, а не решава проблеми. Ясно е, че това довежда до двойно по-голяма криза… Освен ако гражданинът и родител Васил Николов няма амбициите да оглавява някакъв незнаен, нов независим контролен орган, от който да струи само мъдрост и безпределна компетентност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *