неделя, май 19, 2024
публикации

Протести за правото на самозащита

Поредица протести в няколко града, включително и в София във връзка със задържането на д-р Иван Димитров, обвинен за смъртта на криминално проявен пловдивски крадец Жоро Джевизов – Плъха.
Случаят предизвика силна обществена реакция и поредица от протести в защита на лекаря. Протестиращите настояват и за приемането на законови промени, регламентиращи правото на самозащита.
Има случаи, когато законът в България не действа еднозначно при взлом и нахлуване в частен имот.
Чувстваме ли се защитени в домовете си?
Защо излязоха толкова много хора на протест, в защита на човек, бранил имуществото си?
Повечето от нас при огласяване на подобни престъпления съпреживяват събитията и се поставят на мястото на задържания в момента д-р Иван Димитров. След последните тежки престъпления и петорния разстрел в Нови Искър, след огласяването на ежедневни престъпления в северна България над възрастни и безпомощни български граждани в опустяващи села, повечето от нас изпитват страх и безпокойство, почуквайки на дърво да не ни стига това до главата. Липсата на усещането за сигурност през последните години е толкова засилено, че повечето хора, нарушавайки закона се въоръжават с огнестрелно или хладно оръжие, носят железни тръби под седалките на колите си и са готови и способни да се саморазправят, защото знаят, че няма да получат помощ от никъде. Законодателството в някои случаи не защитава защитаващият се, а го превръща в обвиняем, заклеймявайки го като престъпник. Какво бихте направили, ако в просъница усетите, че в къщата ви влиза някой, а в съседната стая спят вашите деца?
Нуждаем ли се от по-добра правна рамка, която да ни даде пълното право и гаранция да защитим дома и семейството си, без ние да се превърнем в престъпници за държавата?[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *