събота, юли 13, 2024
публикации

Протест в София „Спасете национален парк Пирин“

Планиран протест на коалиция от екоорганизации „За да остане природа в България” се проведе в София с маршрут от паметника на Алеко Константинов към Министерския съвет. Той бе под мотото „Спасете национален парк Пирин“. Поводът е разширената буферна зона за новата ски писта в Банско, промените в плана за Национален парк Пирин и промените в концесионния договор с „Юлен“.
От години шепа екологични организации по всякакъв начин възпрепятстват развитието на ски туризма в България. Зимният туристически сезон в България е в траен застой и не се развива, въпреки потенциала му като климат и природна даденост. Това спира икономическото развитие на много региони в страната. Екологичните организации заемат важно място като упражняват обществен контрол между държавата и икономическите субекти и тяхно право и роля е не само да сезират, протестират и развяват плакати, но и да притежават уменията за конструктивност и градивност за създаване на алтернативни предложения. За съжаление този позитивен генератор на идеи напълно липсва, а налице са само неясно дефинирана агресия срещу всичко и всеки към който предявят претенции. Любопитен е и фактът, че според специалистите съществуват десетки случаи, в които всички тези организации са не просто пасивни, но със затворени очи. По странен начин тези организации дават приоритет какво и къде да атакуват, като думата атака е най-правилна за случая, защото тяхната активност се ограничава в това да вдигат шум около себе си и собствените си актове на негодувание. Факт е, че досега никой никога не е успял да се споразумее по каквото и да е около разширението на ски зоната в Банско. Ако съпоставим карти на швейцарски или австрийски курорти, с това което е изградено като съоръжение, инфраструктура и писти с тези в България, ще разберем колко абсурдни в някои случаи могат да се окажат протестите на екоактивистите. Не са достатъчни убежденията на правителството, че няма да бъдат изсечени повече от допустимо количество дръвчета, както и ценни растителни масиви, а напротив – ще има нови насаждения, които да компенсират загубата на дървесна маса.
Няма никакви алтернативни предложения за развитие на района от екоактивистите, а само скандирания и всяване на масова психоза у хората, че Националният парк ще бъде унищожен и че трябва да се спаси.
В отговор на този протест жители на Банско и региона в същия ден правят контрапротест, за да могат да защитят интересите си като жители на града и околностите, бизнеса, развитието на спорта и инфраструктурата на района. Много лесно се стопират проекти, които са за изграждане и облагородяване на градовете и околната среда, с мотиви, изкарани от контекста на разни световни организации и световни конспирации.
Това не е единственият проект, който стои за решение от дълги години и е в ущърб на местното население, развитието на спорта и туризма в България. Още един сезон всички любители на ски спорта ще стоят на километрични опашки пред единствения лифт, който обслужва пистите. Втори лифт в Банско си остава мираж.


БЪДЕТЕ АКТИВНИ СЪС СОБСТВЕНО МНЕНИЕ! ГЛАСУВАЙТЕ!

Всеки може да гласува без задължителна регистрация от едно IP не повече от 3 пъти в рамките на 24 дни.
[yop_poll id=“3″]
[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *