събота, юли 13, 2024
публикации

Протест пред Министерски съвет, организиран от фондация „Четири лапи“

Лъвчетата Терез и Масут са повод за протеста на фондация „Четири лапи“.
Лъвчетата, родени в зоопарка в Разград и спасени от клетката на майката, чието агресивно поведение, предизвикано от шума на близкия панаир е повод да стъпче до смърт едно от трите си лъвчета и да рани другите две. Това е и поводът екоинспекцията в Русе да обяви, че ще глоби община Разград, заради неадекватните условия на живот в зоологическата градина. Тясното пространство в зоопарка дава шанс да се създава поколение от брат и сестра, което е довело и до генетични проблеми в здравословното състояние на спасените лъвчета.
С решение на общински съвет в Разград, лъвчетата се даряват на зоопарка в Пазарджик, където започва подготовка за тяхното преместване след няколко месеца и кметът на гр. Пазарджик Тодор Попов е против предложението лъвчетата да се преместят в Холандия, въпреки че след срещата на природозащитниците с премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда на водите Нено Димов от правителството се обявяват за преместването на лъвчетата, дори да бъдат отнети в полза на държавата.
Според фондацията те не могат да оцелеят в зоопарка в Пазарджик, тъй като се нуждаят от постоянно наблюдение и грижи на ветеринар, каквито могат да намерят в Холандия, където има специализиран спасителен център и от фондацията са осигурили място за лъвчетата там. Предложението на фондация Четири лапи е в зоопарка в Пазарджик да настанят други две лъвчета от зоопарка в Разград на 6 години, които са здрави.[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *