събота, юли 13, 2024
публикации

Протест срещу решение на Светия синод

Председателят на фондация „Българска памет“ Милен Врабевски организира протест срещу решението на Светия синод да не изпрати архиереи за участие в тържествата по случай 1000 годишнината от създаването на Охридската архиепископия по покана на Македонския Архиепископ Стефан в Охрид на 27 май 2018 г.
Според протестиращите граждани, честванията трябва да бъдат съвместни и църквата да следва политиката на България към евроинтеграция.
Съображенията на Светия синод относно отказа за участие в тържествата в Охрид са такива, че може да има последствия за Българската православна църква, с оглед наложената схизма над македонската църква. Тъй като Българската православна църква е приемник на Българската охридска архиепископия, с отиването на тези чествания там, то това ще се сметне за отказ от тази историческа и канонична истина.
Светият синод изчаква решението на проблема с името на Македония, след което смята да инициира разговори с Вселенския патриарх относно автокефалността на църквата й.
А по повод отбелязването на 1000 годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия, Светия синод е взел решение да се отслужи архиерейска Света литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 10 юни 2018 г.

[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *