вторник, октомври 3, 2023
публикации

Общински кмет срещу правото на частна собственост

Отново протести от 10 човека срещу строителство в столицата.
Този път в кв. Младост събралите се протестират заради желанието на собственик с напълно законни документи, който иска да построи 2 малки 3-етажни сгради върху земята на дедите си, с чийто строеж ще бъдат премахнати няколко стари постройки.
Въпреки че строежът само граничи с междублокова градинка, това създава повод да се излезе на протест, да се ангажират медиите и общината с разрешаването на казус, какъвто не съществува.
Всеки има право да строи на собствената си земя, щом разполага с всички необходими документи за това и никакви претенции от страна на събрали се бъдещи съседи не могат да бъдат оправдани.
Нормално ли е ако кметът на общината се явява като съорганизатор на протестни действия и вместо да разрешава – създава проблеми, разпространявайки нездрави твърдения, че всички градинки и паркове в София ще бъдат приватизирани и застроени, обявявайки се открито срещу правото на частна собственост.
Може ли първата мисъл на кметицата г-жа Десислава Иванчева да бъде да повика съпартийците си и да вдигне хората под тревога, че се случва нещо нередно и незаконно в нейната община. Очевиден е фактът, че кмета на една голяма община в София като Младост се управлява от политически партии и сили, които не успяха да се промъкнат в парламента. Със своето некомпетентно управление г-жа Десислава Иванчева е блокирала напълно работата на администрацията в община Младост. Хора, специалисти и дори нейни съпартийци хвърлят оставките си и бягат в невъзможност да изпълняват задълженията си. Миналата година се наложи дори председателя на партията, издигнала я за кмет г-н Георги Кадиев да се извинява на гражданите на Младост.
Естествено сред така наречените протестиращи не може да не се забележи общинският съветник от партия „Нормална държава“ г- н Войслав Тодоров, ставайки вече досаден със своето присъствие – той доскоро протестираше на подобни сбирки и в кв. Лозенец.
Напомняме на тези наши съграждани, че се намират и живеят в град, който трябва непрекъснато да се развива.
Ако с дежурното изречение, че някаква част от София е вече презастроена и нямало вече накъде, можем да зададем резонния въпрос: Защо се протестира от същите тези организирани граждани срещу високи сгради, изградени по съвременни технологии с подземни гаражи, с ангажимент към околната им инфраструктура и ландшафтна архитектура и които биха могли да приютят в себе си много семейства?
Не бива да се забравя мотото на София: Расте, но не старее!, която в последните години като че ли го е ударила само на старост.
Явно ще чакаме софийските панелки да рухнат, за да може да се построи нещо ново.БЪДЕТЕ АКТИВНИ СЪС СОБСТВЕНО МНЕНИЕ! ГЛАСУВАЙТЕ!

Всеки може да гласува без задължителна регистрация от едно IP не повече от 3 пъти в рамките на 24 дни.
[yop_poll id=“23″]
[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]
Download - формат на страницата, PDF

3 thoughts on “Общински кмет срещу правото на частна собственост

 • Георги Захов

  Коментара ви за това което се случва в ж.к. Младост 1 е повече от некоректен !
  Унищожава се съществуващ парк който е останал една от малкото незастроени тревни площи !
  Новото строителство ще е на не повече от шест метра от бл. 1А и на по-малко от десет метра от бл. 3 !
  Препомням колко хора живеят в тези и другите блокове и до каква степен уплатняваме между блоковото пространство !

  Отговор
  • В. Христов

   Г-н Захов,
   Нашата цел не е да мерим метри, а да отразим едно събитие, очевидно създадено не без участието на кмета на община Младост, в чиято компетентност е да се разрешават подобни казуси, а не да се изострят. Не сме виждали плановете за строеж и не знаем какви ще са точно отстоянията, но Ви гарантираме, че в почти всички квартали на София с изключение на Люлин, отстоянията между сградите са много по-малки, още повече, че на това място вече има някакви постройки. Ние сме за това градът да не спира своето развитие и за правото на неприкосновеност на частната собственост. Защото сме абсолютно сигурни, че ако тази собственост принадлежеше на който и да е от протестиращите, той щеше да отстоява правото си да я ползва по начин, по който законът му позволява. Благодарим за направения коментар, ще следим случая и ако достигнем до достоверна информация, която да е срещу правото на изграждане на тези сгради, ще сме първите, които ще се извинят и ще отразят това.
   С уважение,
   Вили Христов

   Отговор
 • В. Будаков

  Тази леличка,защо си мисли, че е последна инстанция. Ако имах земя там и тя ми спре на инвестиционните намерения, въпреки, че всички изисквания са спазени, бих завел дело срещу общината за пропуснати ползи. Хората в панелките каото искат простор, има Бистрица, има Герман, има Лозен. След като са си купили панелка там, би трябвало да са се примирили с факта, че ще им е тясно. 🙂

  Отговор

Leave a Reply

%d bloggers like this:
Optimized with PageSpeed Ninja